Het schriftje van Bertus (#1)

26 juli 2019

Het is toch elke keer vererend voor mij om zo onregelmatig te mogen vernemen van deze en gene, dat mijn column verhalen gewaardeerd worden. Dus niet alleen gelezen en meestal verguisd. De opdringerige vragen aan mij Joop Knoop zijn dan vaak. Vertel eens over vroeger? Met wie speelde jij vroeger volleybal? Heb je er eigenlijk wel verstand van of  hoe is het allemaal begonnen in dat plaatsje met die voetbalclub VVG en volleyknalclub VOLleGlAzen.

Voordat ik dan “in de materie” duik, raadpleeg ik altijd mijn persoonlijke vraagbaak Prof.Dr.Bertus Bovenhands. een deskundoloog die je echt over alles kunt bevragen. Ja, ik hoor het jullie denken : Ook over hobby’s, mode, favoriete strip boeken en seks?? Nou, dat gaat iets te ver, maar wél van alles over volleybal en wat daar allemaal bij komt kijken.

Ik mag dan altijd graag citeren uit de vele boekjes die Bertus heeft overgeschreven van anderen. Zo heeft Bertus Bovenhands van het huidige  VOLGA een schriftje vol met interessante  informatie over bijna elke speelster en speler.

Jullie begrijpen natuurlijk, dat JOOp KnOOp het niet kan laten uit de school (lees Het Schriftje) te klappen.

Naast de gebruikelijke gegevens zoals naam, geboortedatum, lengte, taillemaat, cup-maat en nog een paar maten waar ik de relevantie (moeilijk woord) niet zo van inzag, staan er specifieke gegevens in.  Bijvoorbeeld :Heeft Björn SchoppenAas  een bijnaam? Ja, De Sloper.

Hij behandelt de bal als een autosloper zijn auto’s. Heeft hij een vriendin? Zo ja, staat hij achter haar en steunt zij hem?  Wat zijn de zwakke en sterke punten?

En…bij Anne Bosch van dames 1 ( een willekeurige speelster als voorbeeld) staan alleen maar sterke punten, zoals nagelpunten, schoenpunten, Douwe Egberts punten en nog een paar agenda punten . Wat kan die vrouw mooi zingen zeg! Helaas, ik dwaal weer eens af.

Bij Dennis DagSluyter (heren 1) lees je dan een bladzijde vol uitmuntende eigenschappen en 1 regeltje zwakke stipjes. Eén van zijn zwakke punten is dan weer de manier waarop hij zijn glazen bier opslurpt.

Nog een voorbeeld hoe, tot in de kleinste details, diverse dames en lompe heren worden beschreven.

Met name het nogal wisselvallige heren 1 team van Volga krijgt een stevige ‘Engelse vogel’ (a bird) van prof.dr. Bertus Bovenhands. De laatste heeft het team, dat 1 x per week onder de tirannieke leiding van de zich trainer noemende Carol Mollenafknaller staat, intensief geobserveerdbekeken.

Hij heeft de heren ‘één voor met z’n allen één’  geanaalyseerd.

Jawel, uit dat schriftje wil ik graag citeren. Het stond vol bijzonder interessante, soms zeer intieme wetenswaardigheden. In deze columnaflevering beschikt JOOp KnOOp over te weinig ruimte om alle jongemannen in één keer te belichten. Toch kan ik het niet laten al vast enkele tipjes van de sluier op te lichten.

Zo las ik onderaan pagina 21 over Paulus Krullebol slechts positieve dingetjes. De goedlachse getailleerde Midmepper van het team wordt en werd door B.B.  bewonderd vanwege zijn uiterst secuur geplaatste midaanvallen. Hoog opspringend veegt hij de ballen, steeds fraai aangespeeld door Bartinus I’m the King, over de vergeefs naar de bal graaiende handjes van het wanhopige blok. Lennart Reinbruggen wordt 3 bladzijden lang bewierookt door Bertus. Tijdens het lezen echter, vond ik een aantal beschrijvingen van Bertus over dezelfde jongeman een tikkeltje overdreven. Oké, hij slaat lekker, hij springt hoog, duikt sierlijk, oogt fris en fruitig, maar als ik even met de muur achter het trainingsveld in gesprek ga, dan hoor je andere krakende geluiden. De jongeman, welke de doorspeelbal (de  selfie) tot kunst verhief, ramt er lustig op los en dat gaat (af en toe slechts) wel eens mis. Ze (van Volga) zijn nog steeds een paar ballen kwijt.

Ik bedoel maar! Bertus kan soms heerlijk overdrijven en daar betrap ik die trainer Mollebuik ook wel eens op.

Wel alle smesjes nog-an toe. Al weer een column vol geleuterd. De volgende keer

meer. Dus heren 1, maak de borst maar nat.  Ook andere teams bij Volga mogen vrezen. Er staan nog veel meer wetenswaardigheden over jullie in. Om te smullen.

TOT LEES !   J©©p KnJJp en


Prof.Dr. Bertus Bovenhands
Deskundoloog

Terug naar Actueel