BERTUS ONTMOET … KAREL M.

5 april 2020

Wij hebben de in Doetinchem en wijde omstreken bekende deskundoloog prof. Dr. Bertus Bovenhands bereid gevonden om zo nu en dan, soms af en toe, meestal regelmatig, zijn deskundige, wijze blik te richten op bekende persoonlijkheden binnen de vereniging VOLGA. De ene keer belicht de grijzende, corpulente Bertus (voor intimi) een team van Volga, de andere keer een in het oog springende persoon van zo’n team of van de club. Prof. Dr. Bertus Bovenhands kan als zeer betrouwbaar worden beschouwd. Dat konden we van JOOp KnOOp (riooljournalist van het onzuiverste water) slechts zelden beweren. Of nog scherper: We hebben die KnOOp nooit kunnen betrappen op een waarheid.

Deze keer wil prof. Dr. Bertus Bovenhands Karel Mollevanger belichten.

De redactie.

 

Eénmaal per week trainde het afgelopen seizoen de grijze, ietwat uitgebuikte  Carolus Mollenafknaller (zo betitelde JooP de grijze en al kalende trainer)  de Heren 1 selectie.

Een aantal jongemannen trainde  soms wel 2 keer in de week. Ja ja!

Eén keer per week trachtte de goede man Karel zijn talentrijke team enige volleybalkennis  bij te brengen. De eerste keer dat ik de ervaren trainer mocht bewonderen werd de kalende en vergrijzende TOB (bende) trainer duidelijk zichtbaar afgeleid door de vrolijke huppeltutjes van de VOLGLas dames 4 . De jongedames trainende onder de supervisie van Klets Steevast en Marsnel van Zijk hadden er duidelijk schik in, als ze inplakten, ronddartelden, haarelastiekjes verschoven en kwebbelend achter verdwaalde ballen aan huppelden. Karel, zo bemerkte ik, kan daar dan zichtbaar van genieten . Zijn brilleglazen besloegen ervan.

Bertus himself, had al bij geruchte vernomen, dat die volleybalgoeroe de Heren 5 en dames 4 selectie uit Deutekom ook nog eens één keertje per week  afkneep.

Op andere avonden duikt ie ook op. Bij meisjes B1 van Volga , op vrijdag avonden in sporthal De Pol, op woensdagmiddag bij Heren 1 van Orion.

Een goede reden om die man eens aan de stifttand  en bipsje te voelen.

Dus wat doe je als je Bertus Bovenhands heet? Je informeert eens hier en vooral daar, je legt je oortje te luister, je leest een boekje, je speurt op de weinig bezochte Volga site, op Facebook, je pleegt een telefoontje, je raadpleegt Google,  je bezoekt de Achterhoekse, Twentse en Liemerse sportzalen en dan kom je snel tot een sappig verhaaltje. Zeker als het over Karel  gaat. Want, beste lezeressen en een paar lezers dezes, ik sloeg een paar keer steil achterover van verbazirassing, ik knipperde enige malen met de blauwe ogen en mijn oren klapperden regelmatig.

Eén conclusie wil ik bij voorbaat al verklappen: Wát is die man veelzijdig !

Buiten het volleybal doet die Karel zoveel. Ik zou daar zo een aantal boekjes over kunnen schrijven. Karel verdiende de kost door overdag (en dat 5 dagen per week) kinderen van 6 t/m 12 jaar te vervelen met flauwe mopjes, sterke verhalen, valse dubbelzinnige liedjes en ze wijs te maken dat 1 en 1 nog altijd twee is. Hij vindt kinderen geweldig om mee om te gaan  en gaf ze ook nog eens les.

Hij beweert zelfs, dat een medaille drie kanten heeft: Een voor- en achterkant plus de zijkant. Arme kinderen.! Nu is de kalende grijsaard ook nog eens OPA en mag hij minimaal 1 keer per week op zijn kleindochters passen.

Karel is zeer geïnteresseerd in alles wat met de 1e en 2e wereldoorlog te maken heeft. Hij bezocht in Polen, Duitsland en Oostenrijk bijna alle concentratiekampen. In Frankrijk en België de slagvelden van de 1e en 2e wereldoorlogen. Een slagveld van de Koude Oorlog bestaat niet volgens Karel.  Wat weet die vent irritant vervelend veel!

Hij is ook nog eens een echte sportfanaat. Hij voetbalde (hij was keeper o.a. bij AD’69), volleybalde, tenniste, handbalde,  badmintonde, fietste, damde, roeide etc. Tegelijkertijd WEET de grijzende goede man  ontzettend veel over, noem maar op, de sporten.  Bevraag de man over Cricket: Hij legt je direct de spelregels uit. Heel vervelend soms. De interviewer Bertus Bovenhands  kon de heer Mollenzanger zelden op een onwaarheid betrappen. Iets waar je bij politici geen enkele moeite voor hoeft te doen.

Noem mij, Prof.Dr.Bertus Bovenhands, een sport die hij niet beoefende. Er schoot mij er slechts één te binnen: Kaatsen! Een andere Friese volkssport Fierljeppen beoefende hij ook, maar dat slechts voor een korte wijle. Na een heftige noodlanding in een rietkraag hield hij deze sport voor gezien.

Hij speelde ook nog in een bandje, Prikkeldraad geheten, vanwege de puntige teksten, die Karel schreef. Hij zingt niet onaardig, speelt gitaar en maakt liedjes. Noem een onderwerp en hij maakt er een liedje over. Zo heeft de illustere, meer en meer verbazingwekkende, goedlachse en gevoel voor humor hebbende Karel M.  speciale songs geschreven over Volleyknal, Sinterklaas-liederen en nog veel meer geestige, taal verrijkende liedjes.

Ik moet toegeven: Heerlijke liederen, aardige teksten en opzwepende melodieën!

Karel wil die liederen wel eens laten horen en vooral mee laten zingen. Iets wat ze in Gaanderen hopelijk niet zullen toelaten. Een unieke man die Carolus M. Zo regelmatig zal hij één van die liedjes ten gehore willen brengen. Mijn advies zou zijn: Niet doen! Niet toelaten! Het is al erg genoeg dat Karel altijd om zijn eigen mopjes lacht.

Karel hoopt en met hem Bertus Bovenhands, dat die machtige liedjes eens door de POL sporthal zullen schallen en dat Het dak eraf gaat. Telkenmale.

Ikzelf ben dan wel ergens anders.

Interessante man en zó veelzijdig die Karel.. ZING ZE.

 

 P.S. Bijgevoegd bij deze een eventueel VOLGA clublied:

volga clubsong

 

TOT LEES


Prof.Dr. Bertus Bovenhands
Deskundoloog

Terug naar Actueel