Alles kits achter de Rits

3 maart 2020

Direct na het plaatsen van het wedstrijdverslag van heren 1 VOLGlas en Webton 2 ontving jullie deskundoloog Bertus (voor intimi)  enkele vragen over één van mijn vrienden Frits Rits. Dat deze jongeman getrouwd is geweest met Bea Sluitingk en dat zij er op haar beurt vandoor is gegaan met Abdoel Klapstoel vond men niet eens zo interessant.

Nee, met name de achternaam van Frits maakte menigeen nieuwsgierig. Ik zou Bertus Bovenhands niet zijn om mijn Schriftje eens te gaan raadplegen over de interessante achtergrond  van Frits, welke met name bekend is geworden door zijn artikelen in de bekende roddelbladen Het Sleutelgat, Koekeloeren, Privé, Linda en Zwoele Sterren. Dit achtergrond verhaal wil ik jullie, gretige lezers, niet onthouden. Bij deze!!

Frits Rits is namelijk erg trots, dat hij een nazaat is van zijn vrij verre voorvader Bram Richard Rits (B.R.R.) Deze kreeg telkenmale, zo las ik in zijn dagboek, een stijve…eh.. rug van het veters strikken. Andere lichaamsdelen verstijfden ook wel eens, maar dat kwam niet van  ‘t veters strikken.

Mijn verre voorvader wonend in de U.S.A. (spreek uit:Joe-naait-mie-steeds )  vond toen op een zaterdagnamiddag in 1893 (da’s lang geleden!), na een heldere ingeving, een haakloos bevestigingsmiddel’  uit.

Dit ding werd eerst gebruikt op postzakken en…, dat ligt voor de hand gezien de verstijving van de rug, op schoenen.

Een Zweedse ingenieur Ole Fröde Rötelfleut bewerkte zijn  verre voorvaders idee tot een metalen rits. Toen een bekende rubber fabrikant van o.a. laarzen en condooms het ontwerp ging gebruiken voor overschoenen (Hoesjes voor de schoenen) kreeg de sluiting in de USA bekendheid als ZIPPER.

De rits bleek alras niet geschikt voor condooms, want die handige miniregenjasjes zijn met een rits écht niet waterdichter en dat geeft later ongewenste zwangerprobleemOngelukjeschappen.

De verre voorvader van Frits heeft jaren moeten procederen (= met een advocaat bij een rechter alles uitleggen)  om zijn eigen naam Rits aan de prachtige vinding te mogen geven.

Na een hevige oorlog tussen de knoopsgatsluiting en de rits, Battle of the Fly* genoemd, werd de rits uiteindelijk glorieus overwinnaar.

(* fly is het Engelse woord voor gulp)

De Rits werd de terechte winnaar met geweldig praktische eigenschappen, want een rits kan niet zomaar openspringen, kan veel spanning hebben, opent gemakkelijk, sluit snel en bespaart je dus een heleboel gênante momenten.

Over je rits vergeten dicht te doen, had men toen nog niet nagedacht!?

Als je rits wagenwijd openstaat, en dat zie je vaak bij oudere mannen zoals trainer Carlitos Mol-de-behanger, dan is dat pas gênant, vind ik.

Dit laatste even storend terzijde.

Check je rits eens!

Negen van de tien keer staat er YKK op. Dat komt van (je mag proberen het te onthouden) Yoshida Kogyo Kabushililaisha een Japanse wereldfirma die de rits mocht vervaardigen van de verre voorvader van Frits Rits (Dit kun je ook opzoeken via internet)

‘Heel interessant, hoor ik je denken, ‘maar wat heeft dat nou te maken met de achternaam, Rits?’

Nou eigenlijk alleen dit : De naam Rits is niet meer weg te denken in deze wereld. Zeker niet in de volleybal wereld. Je HOORT en (als je goed kijkt) ZIET hem overal! Bovendien mag hij columns schrijven met die prachtige achternaam Rits.

Overigens, dit is een interessant weetje, de uitvinder van het jodelen  is de vader van Frits : Jodocus Rits. Hij deed na het urineren in een urinoir (na het plassen dus), de rits iets te vroeg dicht en het geluid dat hij toen maakte, noemt men nu jodelen.

Tot slot, jullie Bertus kan het niet laten, wil ik iets opmerken over de dames van VOLGlAs. De resultaten zijn niet echt om over naar huis te schrijven. Gaan ze er nog wat aan doen?

Wij, Frits en ik gaan de komende wedstrijden graag naar ze kijken en verwachten veel strijd en oogstrelend volleybal. Dat moge duidelijk zijn.

Wel alle smesjes nog an toe. Mijn column is al weer vol. Ik zou zo zeggen:

 

TOT LEES


Prof.Dr. Bertus Bovenhands
Deskundoloog

Terug naar Actueel